Impozite noi în imobiliare: e foame de bani la buget, nu mai e nimeni „facilitat fiscal”

de: Alexandru Puiu
03 08. 2023

Pentru a acoperi pe cât posibil gaura din bugetul public și a nu risca să pierdem fonduri europene, Guvernul a regândit Codul Fiscal aproape din temelii, iar un sector important unde vor apărea schimbări este cel imobiliar.

Specialiștii în fiscalitate susțin că se pregătesc modificări importante la scutirile de la impozitele pe clădiri. Vor exista mai multe situații în care facilitățile acordate în prezent vor fi eliminate, astfel încât bugetul public să încaseze cât mai mulți bani.

Noi impozite pe clădiri. Ce trebuie să știi, dacă ai ceva pe numele tău

Clădirile sportive, industriale, științifice, incubatoarele de afaceri, academice, cele aferente producției din sectorul de apărare, clădirile din sfera producției și depozitării agricole dar nu numai, vor pierde aceste înlesniri. Și scutirile pentru minorități, culte, cultură și clădirile funerare sunt afectate de ”cruciada” scăderii deficitului bugetar pornită de Guvern”, conform unei analize avocatnet.ro, care mai adaugă pe lista neagră și clădirile funerare din cimitire și crematorii.

Rămâne de văzut dacă aceste propuneri vor ajunge să fie adoptate și să producă efecte juridice. Cert este că la ora actuală ele nu se aplică, fiind nevoie de un întreg parcurs legislativ pentru ca acest lucru să se întâmple. Primul pas ar fi să ajungă în dezbatere publică.

Între timp, modificările propuse de Guvern atrag tot mai multe critici. Cele 50 de măsuri fiscale ar urma să afecteze în mod semnificativ firmele, sectorul privat fiind suprataxat dacă vor intra în vigoare.

„Sunt peste 50 de modificări, așa cum spunea și Marcel Ciolacu, ne așteptăm la multe modificări pentru companii mari, companii mici, angajați de la privat sau de la stat.

Temerea noastră cea mai mare e că o ajustare atât de bruscă, decisă în august și intrată în vigoare în septembrie ne poate duce la recesiune. Nu mai vorbim de predictibilitate. Și noi regretăm că nu am discutat măsurile astea. Era evident de la raportul Consiliului Fiscal că deficitul va fi mai mare decât cel prognozat de Ministerul Finanțelor. Atunci era momentul să discutăm despre aceste măsuri. Acum e foarte, foarte târziu”, a declarat la Digi24 Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.